*De Geknipte Genen

Het gebeurt niet elke dag, maar soms wordt er een ontdekking gedaan die de samenleving helemaal op zijn kop zet. Ooit was dat de beheersing van het vuur of het begin van de landbouw, recenter de auto of het internet. Vandaag is dat CRISPR, de uitvinding van de eeuw, alleen weet u dat nog niet. Tot nu.

z9saDn9wWat is CRISPR? Het korte antwoord: een revolutionaire techniek om aanpassingen uit te voeren in het DNA van eender welk organisme. Het langere antwoord wordt u in dit boek, gegeven door Hetty Helsmoortel, CRISPR-expert en verhalenverteller pur sang. In haar glasheldere en meeslepende stijl frist de auteur eerst uw voorkennis op van DNA, met alles wat je moet weten om CRISPR te begrijpen. Daarna toont ze wat kan en wat al is. Overtuigd dat ie-der-een moet begrijpen wat CRISPR is, maakt zij de materie behapbaar voor ons allen.

Waarom moet u dit weten? Omdat CRISPR prachtige kansen biedt, maar ook gevaren en een hoop ethische dilemma’s. Nu het genetisch aanpassen van mensen mogelijk wordt, vindt Helsmoortel het hoog tijd dat we onszelf vragen stellen. Baby’s die geen HIV meer kunnen krijgen? Een nieuwe kankertherapie? Wat als intelligentie of geaardheid genetisch beïnvloedbaar zijn? Wat moeten we met deze technologie? Dit is een must-read voor iedereen die de 21e eeuw wil begrijpen, een boek voor iedereen die wil deelnemen aan het debat over onze toekomst.

Screenshot 2020-01-28 at 13.45.16

interactieve lezing (1u30′)

Auteur Hetty Helsmoortel brengt de inhoud van het boek De Geknipte Genen tot leven tijdens een interactieve voorstelling. Ze neemt je in haar aanstekelijke vertelstijl mee langs verhalen waar u nog lang over zal napraten. Interactief? Ja hoor, want het publiek mag de hele tijd meestemmen over ethische dilemma’s. Meer info? Klik hieronder!

Screenshot 2020-02-06 at 15.12.44       Screenshot 2020-02-06 at 15.19.12

het korte verhaal (45′)

Voor kortere sessies stoomde Hetty met veel plezier een versie van ongeveer drie kwartier klaar. In deze lezing wordt niet gewerkt met de interactieve stembakjes, maar wordt een beknopt overzicht gegeven van de voornaamste thema’s. Vervelen doet deze lezing nooit! Meer weten? Klik hieronder!

Screenshot 2020-02-06 at 15.12.44       Screenshot 2020-02-06 at 15.18.26