*Lezingen

De geknipte genen – lezingen bij het boek

WAT (in ‘t kort)?

Een voorstelling over CRISPR, de revolutionaire genetische techniek om veranderingen aan te brengen in het DNA van om het even welk organisme. Keuze tussen de interactieve versie (1u30′) of een kortere keynote-versie van 45′.

 Wat (een beetje langer)?

Zo nu en dan duikt er plots een woord in de actualiteit op, om nooit meer weg te gaan. Dat is ook het geval voor CRISPR, een erg jonge techniek om aanpassingen te doen in het DNA van om het even welk organisme. Nu zelfs het genetisch modificeren van mensen in zicht komt, dringt een maatschappelijk debat zich op.

screen-shot-2019-02-16-at-21-15-12Hetty Helsmoortel is ervan overtuigd dat iedereen moet kunnen deelnemen aan dit debat, maar dan wel met kennis van zaken. Daarom loodst ze ons in heldere en begrijpelijke taal door de biologie en het mechanisme achter CRISPR. Daarnaast vertelt ze ons in detail over de meest interessante toepassingen op korte en lange termijn, van nieuwe kankertherapieën tot het uitroeien van malaria. Tenslotte behandelt ze een aantal ethische vraagstukken die gepaard gaan met het aanpassen van DNA in planten, dieren én mensen.


VOOR WIE?

Volwassenen zonder specifieke voorkennis met een gezonde interesse in de wereld om ons heen. Ook ideaal als schoollezing voor 3de graad middelbaar (reken op twee lesuren).

INTERACTIEF?

Tijdens de interactieve versie krijgt elke toeschouwer een digitaal stembakje waarmee doorheen de voorstelling naar zijn/haar mening gevraagd wordt over een tiental stellingen en (ethische) dilemma’s. De resultaten verschijnen meteen op het scherm en geven het verhaal mee vorm. Een aanrader voor wie op zoek is naar het volledige verhaal.

PRAKTISCH?

De interactieve voorstelling duurt 1u30′. Er is ook een kortere versie (zonder de interactieve stembakjes) van 45′ beschikbaar. Nadien is er altijd ruimte voor vragen.

TECHNISCHE SPECIFICATIES?
  • Draadloze microfoon voor de spreker (bij voorkeur een headset)
  • Een tweede microfoon voor vragen uit het publiek (indien grote zaal)
  • Een beamer/projector
  • Een projectiescherm
  • HDMI, DVI of VGA-aansluiting tussen eigen computer en projector (presenteren moet altijd vanaf de persoonlijke computer omwille van het interactieve stemsysteem!)
  • Stopcontact op het podium om computer aan te sluiten
  • Een tafeltje voor computer en glaasje water

Alle boekingen voor CRISPR-lezingen en voordrachten op maat gebeuren via managementbureau Working Class Heroes. Stuur al uw aanvragen dus naar info [at] working-class-heroes.be, een fijn team mensen zal uw vraag snel ter harte nemen.

Screenshot 2020-02-06 at 15.19.12       Screenshot 2020-02-06 at 15.18.26